Супер Видео Портал!
Добре Дошли!
Вход

Политика


  • Орешарски каза, че НЯМА да даде оставка! Вижте защо!

    Премиерът Пламен Орешарски за пореден път обяви, че няма да си подаде оставката, въпреки че протестиращите вече настояват точно за това.

    „Миналата седмица допуснах грешка и знам, че хората ми искат оставката, но това би било безотговорно и би хвърлило държавата в още по-голям хаос, изборите пак ще се проведат по действащото законодателство и ще постави под съмнение усвояването на над 15 милиарда евро от ЕС за следващия програмен период”, мотивира се министър-председателят.

    Той припомни, че е поел отговорността за стабилизация на страната и за извеждането й от кризата и решаването на тежки проблеми след период на несигурност и кипящи граждански вълнения.

    „В момента на полагане на клетва знаех, че този кабинет няма да има обичайните 100 дни на толеранс. Искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от стабилизационни мерки за подобряване на положението на хората, на бизнес климата и демократизацията на управлението”, обърна се той към депутатите.

    Орешарски коментира, че за него също е важно да се запази гражданският мир и заради това призова политиците да се обединят около това, което ги сближава, а не да акцентират върху онова, което ги разделя.

    Съвсем доскоро над нас беше надвиснала опасността за ново поскъпване на тока с до 40 на сто по заявките на дистрибутори и това предопредели и една от първите задачи на правителството, сега вече можем да създадем предпоставки за снижаване на цената, защити се още премиерът. 

    Той посочи, че правителството има и готовност да увеличи парите за майчинство; да отпусне не по 150, а по 250 лева на децата, които ще бъдат записани в първи клас, а родителите им са нуждаещи се, а минималната заплата да скочи от 1 октомври, което има значение и за бизнеса. 

    До 30 август ще разплатим всички обществени поръчки на бизнеса, ще ускорим възстановяването на ДДС, увери още премиерът.  Той обяви, че кабинетът ще предприеме и решителни стъпки против контрабандата. 

    Предвиждаме предложения за промени в Закона за обществените поръчки, за да се улесни достъпът до тях. Още в следващите месеци ще предприемем стъпки за привличане на кредитни ресурси за стартиращия, малък и среден бизнес, обеща Орешарски. 

    „Предвиждат се и редица мерки за демократизиране на управлението. Струва ми се, че на дневен ред още по-важен е въпросът за изработване на нов Изборен кодекс, така че страната да е подготвена в по-голяма степен за провеждане на избори за следващия парламент. Предвиждаме да разширим диалога с местната власт”, каза още Пламен Орешарски.
     
    Източник: Dnes.bg

     

    Прочети още »

  • Вижте КАКВО ще стане, ако ПЕЕВСКИ остане в НС!

    Делян Пеевски трябва да предаде писмено искане до премиера, с което да поиска да бъде освободен от поста председател на ДАНС, а той да го внесе в Народното събрание за гласуване. Това е предсрочно прекратяване на правомощията. Търсят се други начини, но никъде не се споменава, че Пеевски е депозирал такова искане, така че проблемите може да продължат. Това обясни по bTV тази сутрин Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация.

    Ако Пеевски остане в парламента, на улицата ще излязат двойно повече протестиращи, предупреди пък Антоанета Цонева от „Институт за развитие на публичната среда“.

    И според двамата представители на неправителствените организации политиците за пореден път са подценили хората.

    „Управляващите отказват да приемат плесницата, която гражданите им удариха”, допълни Цонева.

    Бившият депутат от Синята коалиция Михаил Михайлов пък категорично заяви, че не е склонен на никакъв кредит на доверие към кабинета и според него трябва да си подаде оставката веднага.

    „Това е крах на държавността, капитулация на институциите. Показа се подходът: Ние се връщаме, за да ви покажем, че не ни пука от вас”, заяви той.

    „За да може една държава да е демократична, властта трябва да идва от хората и да има обществено участие при взимането на решенията”, заяви Кашъмов.

    Той призова депутатите час по-скоро да приемат правилника за работата на Народното събрание, с който се дава право на по-широко участие на гражданите в работата на парламента.

    Според Кашъмов в момента там се случват редица безобразия. В сряда ще се гласува дневен ред, комисиите пък нямат дневен ред, което според него не може да се случва в държава от ЕС. „Парламентът трябва да прави закони така, както го пише в нашето законодателство”, заяви той.

    Михайлов прогнозира, че около протестите „десницата може да започне начисто”, защото сега партиите функционират като апарати – далеч от хората.

    Кашъмов беше категоричен, че манталитетът на хората в управлението трябва да се промени. Цонева пък добави, че „ако някой опитва да смени един мафиотски клан с друг, не е разбрал смисъла на протеста.”

    Източник: Dnes.bg

     

    Прочети още »

RSS